NOI Projectenboek Bladeren door het NOI Projectenboek?

Bernd de Graaf, projectleider TNO

Een gezellin voor het leven

"Ashley is de naam van jouw maatje. Ze praat met je, zorgt voor je en kan allerlei dingen voor je regelen. Je kan haar veel vragen, maar uiteindelijk bepaal jij de grenzen van haar mogelijkheden."

"Vaak ervaren mensen de technologie als bedreigend. Die vrees kun je wegnemen door die technologie een minder mechanisch en minder bedreigend uiterlijk te geven. Maar ook door de mens en niet de technologie de gedragsregels, de 'etiquette', te laten bepalen. Zo is Ashley geboren."

"Ashley is een virtuele persoonlijkheid en vormt de brug tussen de mensen en hun technische omgeving. Bij TNO noemen we dit de 4e generatie interface en Ashley is daar de verbeelding van. Aan de achterkant komt allerlei technologie samen, artificiële intelligentie en spraaktechnologie met mensen en tussen machines onderling. De toepassing hiervan bepaalt de mens op basis van individuele en collectieve wensen en behoeften."

"Haar verschijningsvorm en manier van opereren is zodanig dat een mens haar accepteert, waardeert en bereid is om in haar te investeren. Zo kan Ashley de mens adviseren, informeren en helpen beslissingen te nemen, zowel in het werk als in het privéleven. Ze wordt als het ware een complementair deel van je persoonlijkheid. Je bouwt een vertrouwensband met haar op en laat zaken aan haar over. Net als in iedere relatie investeer je ook in deze relatie. Jij geeft zelf vorm en inhoud aan de relatie. Hoe meer je haar vertrouwt, hoe meer je aan haar overlaat."

"Zo kan ieder mens een Ashley als maatje hebben, een virtuele vriendin die levenslang met je mee gaat. In het voorjaar van 2010 hebben we haar in drie workshops voorgesteld aan professionals uit drie sectoren: onderwijs, vervoer en zorg. Iedereen ziet direct de mogelijkheden om op zijn vakgebied zaken sneller, gemakkelijker, meer klant- en servicegericht en goedkoper te laten verlopen. Als maatje voor iedere leerling op school, als wingman in de cockpit van een straaljager; als persoonlijke verzorger in een verzorgingshuis. Ashley prikkelt de fantasie van iedereen die met haar kennis maakt."

Project:
Ashley
Doel:
Ontwikkelen van een 4e generatie interface tussen mens en technologie
Looptijd:
januari - juli 2010
Samenwerkingspartners:
TNO Human Factors en Little Chicken Game Company
Meer informatie:
www.ashleyconnects.nl

Bewonersdagboek:
Wonen met Ashley

Toekomstbeeld
2013 - Bewoners van het pas opengestelde Residence Bellevue hielden enkele dagen een dagboek bij over hun bevindingen met de 'virtuele verpleegster' Ashley. Wij tonen hier enkele bijdragen.

Mevrouw M. ter V., 24 maart 2013:

12:00: "Ik had Ashley gevraagd te bellen met mijn kleinzoon Allard. Aan het einde van de ochtend had hij tijd in zijn agenda voor me vrijgemaakt. Ashley herinnerde me vanochtend netjes aan de afspraak, zodat ik klaar was met mijn ontbijt en ochtendtoilet tegen de tijd dat hij op het scherm werd aangekondigd. We hebben samen zijn reisfoto's uit de Verenigde Staten doorgekeken. Tijdens het gesprek herinnerde Ashley me er discreet aan dat ik mijn medicijnen moest innemen. Maar ik heb haar verzocht me opnieuw te waarschuwen als Allard weer weg was. Hij was hogelijk verbaasd over Ashley. 'Heb je een secretaresse?', vroeg hij. Ja, het lijkt wel zo."

16:00: "Mijn bloeddruk is aan de hoge kant, zegt Ashley. Ik heb een nieuwe polsmeter gekregen en ze heeft me stap voor stap uitgelegd hoe dat werkte. Samen hebben we de te hoge druk vastgesteld. Hoor mij nu, ik zeg al 'samen'. Alsof ze een echt mens is. Soms vind ik het leuk haar op het verkeerde been te zetten; ik vraag haar dan met opzet dingen waar ze geen antwoord op heeft. Ik heb het vermoeden dat ze dingen zelf bijleert, want als ze de ene keer iets niet weet, dan staat ze me de volgende keer een stuk beter te woord!"

Mevrouw F. A., 14 april 2013:

11:00: "Vanochtend werd ik wakker met hoofdpijn en een zwaar gevoel in mijn armen. Ik vroeg Ashley om de verpleging te roepen. De verpleegkundigen stonden snel voor de deur en klopten aan. Ik lag nog op bed en Ashley deed de deur open toen ik dat vroeg. Ik krijg misschien andere medicijnen. Ashley zoekt op het filmkanaal een paar leuke films. Ben benieuwd waar ze mee komt. Een beetje ontspanning kan geen kwaad. Ik ben nog steeds wel moe maar het gaat beter."

M. de la R., verpleegkundige in Residence Bellevue, 14 april 2013:

12:00: "Mevrouw A. gaf om 9:15 uur verhevigde zwaarte in armen en pijn in de borststreek aan. Ashley heeft direct de staf gewaarschuwd. Mevrouw is ter plaatse onderzocht, geen verdere signalen. Mevrouw is in observatie gesteld en verblijft op haar kamer. Ashley heeft permanente prioriteitverbinding opengesteld met centrale meldkamer, mevrouw weet hiervan en geeft toestemming."

De heer J. R., schreef op 22 april 2013:

10:30: "Eerste nacht alhier. Midden in de nacht even wakker geworden, en aangesproken door Ashley. Het valt op dat ze niet meteen begint met spreken, maar zichzelf met een zacht 'virtueel schrapen van de keel' aankondigt zodat ik niet schrik. Ze informeerde naar mijn gemoed, aangezien ik op een ongebruikelijk tijdstip wakker was geworden. Ik voelde mij goed, en ze wenste me nog een goede nacht. Hoe ze merkt dat ik niet meer slaap weet ik niet, maar haar wakend oog voelt als een bescherming. Ze maakt haar aanwezigheid ook niet eerder kenbaar dan nadat ik geheel wakker ben geworden. Wel zo prettig."

16:15: "Vandaag de golfbaan uitgebreid beproefd. Interactie met Ashley ook hier zeer aangenaam. Tijdens het ontbijt, ter bereiding waarvan zij mijn instructies stipt opvolgde, vroeg ze mij wat mijn plannen waren voor de dag. Ook dat was afgesproken: aan het begin van mijn verblijf heeft ze mij gevraagd of zij míj voorstellen voor mijn dagbesteding mocht doen, dan wel dat ik háár zou vertellen wat ik wenste. Natuurlijk koos ik voor het laatste; dank u voor de mogelijkheden, maar ik weet mijzelf nog uitstekend te vermaken!
Om negen uur was mijn ontbijt gedaan en vroeg ik Ashley hoe de toegang tot het parcours in Bellevue geregeld is. Ze vertelde mij de procedure, en vroeg of ze die in orde moest maken, toegangsbewijs en al. Ze vertelde me dat zelfs mijn medicatie ter plaatse in orde gemaakt zou worden: ik hoefde daarvoor niet terug te komen in het woongedeelte. Werkelijk subliem. Tot slot stelde Ashley me voor dat ze een virtuele instructeur à la zijzelf voor me zou regelen, ene 'Leroy'. Dat zou wat al te veel 'avatars' worden in mijn leven, dus dat stelde ik even uit. Misschien later."


web: qabana